Οι φίλοι σας , σας πρότειναν να βαπτίσετε το παιδί τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για εσάς; Ποιές υποχρεώσεις προκύπτουν με την αποδοχή της πρότασης; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος σας στη ζωή του παιδιού;


Οι γονείς σας επέλεξαν ώστε να γίνετε μέρος της οικογένειάς τους και αυτό από μόνο του είναι τιμητικό και σημαντικό. Σημαίνει ότι σας εμπιστεύονται και ελπίζουν σε μια στενή σχέση ανάμεσα σε εσάς και το παιδάκι τους, ότι έχετε ποιότητες σαν άνθρωπος που θα ήθελαν να μεταλαμπαδεύσετε μελλοντικά και στο βαφτιστήρι σας.

Σύμφωνα με την ελληνική οικογενειακή παράδοση ο νονός και η νονά είναι πολλά περισσότερα από αυτούς που φέρνουν δώρα τα Χριστούγεννα και αγοράζουν λαμπάδα το Πάσχα. Και αν το εξετάσουμε από την σκοπιά της θρησκευτικής μας παράδοσης, που θέλει τον νονό και τη νονά πνευματικούς καθοδηγητές του παιδιού, τότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για θέση ευθύνης.

Δε θέλει όμως κόπο. Ιδανικά σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν τον cool θείο ή την cool θεία. Έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης με τον οποίο το παιδί μπορεί να μοιραστεί μυστικά και σκέψεις που φοβάται να πει στους γονείς του, έναν ενήλικα στον οποίο μπορεί να βασιστεί για συμβουλές και ταυτόχρονα έναν φίλο για παιχνίδι και διασκέδαση.

Τα δώρα είναι σίγουρα σημαντικά, κυρίως για τα μικρότερα παιδάκια, όμως όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, καταλαβαίνουν την αγάπη είτε με δώρο είτε χωρίς.

Άρα τι πρέπει να κάνετε;

Φροντίστε να περνάτε χρόνο με τα βαφτιστήρια σας. Αυτό μπορεί να είναι από μια απλή επίσκεψη στο σπίτι ή μια βόλτα ή ακόμα καλύτερα μια δραστηριότητα (θέατρο, βιβλιοπαρουσίαση, σινεμά). Είναι βέβαιο ότι τόσο το παιδί όσο και οι γονείς θα χαρούν πολύ με τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ σας, ενώ και εσείς θα απολαμβάνετε την ανιδιοτελή αγάπη του παιδιού.

Να είστε κοντά στο παιδί στις σημαντικές στιγμές της ζωής του. Ως μέλος της οικογένειας πλέον θα ήταν καλό να είστε παρόντες σε ξεχωριστές στιγμές (όπως πρώτα γενέθλια, παραστάσεις σχολείου ή εξωσχολικές) σε όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού. Κανένα παιδί δεν χαίρεται όταν ο νονός ή η νονά εξαφανίζεται από τη ζωή του μετά την ενηλικίωση.

Η θέση του νονού δεν είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να γίνεται ως αγγαρεία. Καλύτερα να αρνηθείτε ευγενικά την πρόταση των γονιών παρά να γίνετε αδιάφοροι νονοί.

Τέλος μην αγχώνεστε για τα δώρα. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί είναι η αγάπη και το ειλικρινές ενδιαφέρον.

Για όλα τα υπόλοιπα εμείς είμαστε εδώ για σας για να σας προτείνουμε τις καλύτερες ιδέες σε κάθε περίπτωση!

Είστε νονοί! Χαρείτε το!