Το baby shower γίνεται για να γιορτάσουμε τον ερχομό του παιδιού και τη μετάβαση της γυναίκας στη μητρότητα και τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα. Ξέρετε όμως τα πάντα για αυτό? Εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε 7 ερωτήματα και να σας βοηθήσουμε να ετοιμάσετε το καλύτερο baby shower για τη φίλη σας.


1. Ποιος καλεί το baby shower.

Συνήθως ο διοργανωτής είναι κάποια στενή φίλη της μέλλουσας μητέρας. Σπανιότερα η διοργανώτρια είναι η ίδια η εγκυμονούσα για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί η διαδικασία έχει αρκετή προετοιμασία και δουλειά και δεύτερον γιατί δε θα θέλαμε οι καλεσμένοι να νομίζουν ότι το μάζεμα γίνεται από τη μητέρα ή την οικογένειά της για να καλυφθούν οι τελευταίες ανάγκες σε εξοπλισμό από τα δώρα.

2. Πότε γίνεται το baby shower.

Συνήθως τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, ώστε να είμαστε σίγουροι πως όλα κυλάνε σωστά με την εγκυμοσύνη και το μωράκι. Εξάλλου είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η αναμονή του γεγονότος για τη μητέρα και ένα διάλλειμα από την καθημερινότητά της τον τελευταίο καιρό. Οι καλύτεροι μήνες για το baby shower είναι ο 7ος και ο 8ος όταν η μητέρα θα είναι ακόμα αρκετά «ελαφριά»  για να το χαρεί.

Για να κλείσετε συγκεκριμένη ημερομηνία για το  event συμβουλευτείτε πρώτα την ίδια τη μέλλουσα μητέρα αλλά και τους πολύ κοντινούς της ανθρώπους (μητέρα, κολλητές, αδέρφια) για να είστε σίγουρες για τη διαθεσιμότητά τους τη συγκεκριμένη μέρα.

3. Που γίνεται το baby shower.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει το baby shower θα αποφασιστεί με γνώμονα το είδος του  event  που θέλετε να κάνετε και το πόσα άτομα θα είναι καλεσμένα. Συνήθως γίνεται σε κάποιο σπίτι φίλης ή συγγενούς και όχι στο σπίτι την ενδιαφερόμενης γιατί θα είναι δύσκολη η προετοιμασία αλλά και το συμμάζεμα μετά το τέλος του καλέσματος. Στην περίπτωση που η ίδια η μητέρα θέλει να σας καλέσει στο σπίτι της, τότε θα πρέπει να έχετε οργανώσει ένα στενό πυρήνα φίλων, πρόθυμων να βοηθήσουν πριν αλλά και μετά το τέλος της ημέρας.

Αν δε θέλετε να μείνετε σε σπίτι, τότε σκεφτείτε να οργανώσετε ένα brunch σε κάποιο μαγαζί. Αν οι καλεσμένοι σας έχουν παιδάκια μαζί τους, δείτε περιπτώσεις με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά ώστε όλοι οι καλεσμένοι να διασκεδάσουν το ίδιο.

4. Προσκλήσεις.

Το είδος των προσκλήσεων εξαρτάται από το πόσο επίσημο θέλετε να κάνετε το baby shower. Μπορείτε είτε να τυπώσετε και να ταχυδρομήσετε τα προσκλητήρια είτε να τα στείλετε ηλεκτρονικά.

Διαλέξτε προσκλήσεις που ταιριάζουν με το θέμα που έχετε διαλέξει για το κάλεσμα. Σιγουρευτείτε ότι δίνετε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ποιος, που, πότε, μαζί με RSVP προκειμένου να γνωρίζετε νωρίς τον αριθμό των ατόμων που θα περιμένετε.

5. Ποιόν καλούμε.

Οι καλεσμένοι είναι συνήθως στενοί συγγενείς και φίλοι. Αν οργανώνετε baby shower για μια φίλη σας, συμβουλευτείτε την πριν στείλετε τις προσκλήσεις. Έτσι δε θα ξεχάσετε κανέναν σημαντικό και δεν θα καλέσετε κανέναν ανεπιθύμητο.

6. Τι χρειάζεστε.

Κεράσματα. Κάντε ένα μικρό μενού με finger food αλμυρά και γλυκά, ανάλογα με την ώρα του καλέσματος. Προμηθευτείτε ποτά, κρασιά, αναψυκτικά, χυμούς και καφέ. Για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιήστε σερβίτσια και ποτήρια μια χρήσης. Μπορείτε να βρείτε πλέον πανέμορφα χάρτινα (όχι πλαστικά) σερβίτσια στην αγορά που θα σας γλιτώσουν από τον κόπο του πλυσίματος στο τέλος.

Διακόσμηση. Ανάλογα με το θέμα που θα διαλέξετε θα χρειαστείτε και αντίστοιχο στολισμό. Λουλούδια και διακοσμητικά θα δώσουν τον χαρακτήρα που θέλετε στον χώρο. Προτιμήστε να εμπνευστείτε περισσότερο από τα χρώματα του θέματος και πειραματιστείτε με αυτά, αντί να επαναλάβετε σε κάθε πιθανή εκδοχή το ίδιο το θέμα.

Δωράκια για τους καλεσμένους προαιρετικά.

7. Τι κάνουμε στο baby shower.

Τα baby showers χωρίς να είναι πάρτυ (γιατί έχουμε και μια κουρασμένη εγκυμονούσα ανάμεσά μας) μπορούν να είναι πολύ διασκεδαστικά. Σκεφτείτε το ως μια ευκαιρία να βρεθείτε με τις φίλες σας πριν η μέλλουσα μητέρα μπει για τα καλά στις υποχρεώσεις που επιφέρει η μητρότητα.

Πέρα από την κουβεντούλα και τις συζητήσεις που σίγουρα θα προκύψουν, μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμα ειδικά παιχνίδια προσαρμοσμένα στην περίσταση. Είναι σίγουρο ότι θα γελάσετε πολύ αν προκύψουν παλιές ιστορίες και αναμνήσεις μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Καλή επιτυχία!